آشنایی با عناصر اصلی در معماری سنتی ایرانی، خانهها مدرن شد، حیاطهای قدیمی با حوض و فواره جمع شدند و به جای آن بالکنهای کوچک در نمای ساختمانها خودنمایی کرد. دیگر خبری از ارسی و هشتی نیست. آشپزخانهها پا به وسط خانه گذاشتند، طاقچهها که همیشه پر بود از عکسهای یادگاری دیگر جایی در معماری مدرن نداشتند. تمام عناصر معماری سنتی و اصیل ایرانی در آپارتمانها گم شد. با ما همراه باشید تا شما را بیشتر با معماری سنتی ایرانی و عناصر اصلی آن آشنا کنیم.
معماری سنتی ایرانی
هر اندازه که خانهها مدرن شود و آپارتمانها بلندتر و مجهزتر شوند، جای اصالت و چشمنوازی معماری سنتی ایرانی در آن خالی است.
معماری سنتی ایرانی، بر اساس سازگاری با شرایط اقلیمی شکل میگرفت و هر منطقه با توجه شرایط اقلیمی سبک معماری خاص خود را داشت. اگر سبک معماری خانههای قدیمی در مناطق گرمسیری مانند یزد و کرمان با مناطق سردسیری مانند گیلان و آذربایجان مقایسه کنیم، متوجه تفاوت سبکهای معماری با توجه به شرایط اقلیمی میشویم.
خلاقیت و نوآوری دو ویژگی مهم در معماری اصیل ایرانی است. از دیگر ویژگیهای منحصر بفرد در معماری سنتی ایرانی این است که معماران بدون استفاده از ابزار و وسایلهای پیشرفته، خانههایی زیبا و با ظرافت طراحی کنند و بسازند. به طوری که معماران امروزی نیز از این سبک الهان بگیرند.
نکته جالب در معماری سنتی ایران، توجه زیاد معماران به فضاها داخلی است. نمای بیرون معمولاً ساده و به دور از تجملات بود. این ویژگی را میتوان در دیوارهای آجری ساده و درهای چوبی با دو کلون معروف دید.
در معماری سنتی ایران، توجه زیاد معماران به فضاها داخلی است. نمای بیرون معمولاً ساده و به دور از تجملات بود. این ویژگی را میتوان در دیوارهای آجری ساده و درهای چوبی با دو کلون معروف دید.
اما طراحی فضای داخلی خانه امری مهم بود و با دقت به جزئیات میپرداختند.
عناصر اصلی در معماری سنتی ایرانی
مساحت خانهها زیاد بود و به دو بخش اندرونی و بیرونی تقسیم میشد. این سبک معماری ریشه در فرهنگ ایرانی دارد، بخش بیرونی برای حفظ حرمت خانواده و دور نگهداشتن چشم نامحرم از افراد خانواده بود. بخش درونی حرمت داشت و به قول قدیمیها هرکس جایز نبود که در آن قدم بگذارد و تنها اعضای خانواده و آشنایان حق قدم گذاشتن را به این حریم داشتند.
دیوارهای بلند فضای اندرون و بیرون را از یکدیگر تفکیک میکرد.
عناصر در معماری سنتی ایرانی شامل:
- سکو
- سردرورودی
- درورودی
- هشتی
- دالان
- ایوان ها
- حیاط و اتاق های طراف آن
- حوض
- آشپزخانه
- سرویس ها