بررسی و معرفی اجزای مختلف یک دیزل ژنراتور (بخش اول)، دیزل ژنراتور از بخش ها و اجزای متعددی تشکیل شده است. موتور مهم ترین عضو یک دیزل ژنراتور است که در این مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت. علاوه بر موتور، ژنراتور، سیستم سوخت و تنظیم کننده ولتاژ را نیز در این مقاله مورد بررسی قرار داده ایم. با ما همراه باشید.
اجزای تشکیل دهنده یک دیزل ژنراتور
هر دیزل ژنراتور دارای اجزای معینی است که این اجزا در کنار هم یک دیزل ژنراتور را می سازند و عبارتند از:
- موتور
- ژنراتور (دینام یا آلترناتور)
- سیستم سوخت
- تنظیم کننده یا رگولاتور ولتاژ
- سیستم خنک کننده و اگزوز
- سیستم روغن
- شارژر باطری و باطری
- سیستم کنترل
- شاسی (سکوی اتصال یا چهارچوب اصلی) و کوپله کردن
موتور
موتور دیزل ژنراتور ، مهمترین قسمت دستگاه به حساب می آید که انرژی شیمیایی سوخت را به انرژی مکانیکی تبدیل کرده، آن را وارد آلترناتور می کند و به این شکل، آلترناتور به حرکت در می آید. در همین زمان است که فرآیند تولید برق شروع می شود همچنین در ابتدا و برای شروع کار، موتور، نیاز به یک جریان الکتریکی مستقیم (حدود ۱۲-۲۴ ولت) داشته که این انرژی از طریق باطری ها تامین می شود. باید بدانید که در خرید موتور، بهتر است به توان مکانیکی خروجی، حجم مخزن سوخت، قدرت آلترناتور و… توجه شود.
ژنراتور دینام یا آلترناتور
این قسمت، مهمترین قسمت یعنی همان قسمت تولید برق است. ژنراتور، انرژی اولیه خود را از موتور تامین کرده و سپس اقدام به تولید برق می نماید. ژنراتور ها بر حسب نیاز های مختلف افراد، تولید می شوند مثلا اگر میزان برق تولیدی مد نظر ما زیاد است، بهتر است که از ژنراتور القایی استفاده کنیم. آنچه که تعیین کننده نحوه عملکرد یک ژنراتور می باشد، ساختمان آن است که شامل: نوع سیم پیچی روتور و استاتور و جریان تحریک آن می باشد.
سیستم سوخت
این مجموعه شامل مواردی مثل: تانک یا مخزن، لوله از مخزن به سوخت (برای ورود سوخت به موتور)، لوله سرریز سوخت (برای نشت نکردن سوخت روی ژنراتور)، پمپ (در ژنراتورهای بزرگ وظیفه انتقال سوخت را از مخزن اصلی به مخزن مصرف روزانه بر عهده دارد)، جداکننده آب و سوخت (وظیفه پاک کردن سوخت را از موادی مثل آب یا … بر عهده دارد)، انژکتور (وظیفه پاکسازی کامل سوخت و پمپاژ آن به داخل محفظه احتراق را بر عهده دارد) می باشد.
تانک سوخت معمولا ظرفیت کافی برای حفظ کارکرد ۶ تا ۸ ساعت را به طور متوسط دارد. در مورد واحدهای کوچک موتور ژنراتور، تانک سوخت قسمتی از پایه ژنراتور می باشد. برای کاربردهای تجاری، ممکن است لازم باشد تا بطور مستقیم بوده و روی تانک سوخت خارجی نصب شده باشد.
تنظیم کننده یا رگولاتور ولتاژ
این قسمت، وظیفه تنظیم و کنترل ولتاژ خروجی و تبدیل جریان به جریان مستقیم یا متناوب را بر عهده دارد و این فرآیند با عملکرد اجزایی مثل رگولاتور، سیم پیچی تحریک کننده و روتور یکسو کننده انجام می شود.
جهت مطالعه ادامه بخش های این دستگاه می توانید به مقاله بررسی و معرفی اجزای مختلف یک دیزل ژنراتور (بخش دوم) مراجعه کنید.